Nici nu a inceput bine anul ca deja au avut loc mai multe cutremure in Romania, cel mai recent avand 4,1 grade pe scara Richter. Un site care se ocupa cu predictii ale miscarilor seismice avertizeaza ca 2015 va fi un an critic din acest punct de vedere.
Conform Institutul National pentru Fizica Pamantului, zona Vrancea s-a cutremurat luni dimineata, atunci cand s-a inregistrat un seism cu magnitudinea de 4,1 grade pe scara Richter.
Acestea nu este primul de la inceputul anului, duminica, INFP a mai inregistrat o alta miscare, tot in Vrancea, de data asta cu o magnitudine de 3,2 grade.
„Ne asteapta un cutremur catostrofal in 2015”
Ultimul cutremur mai serios care a zguduit Romania a avut loc pe 22 noiembrie 2014, zi in care INFP seismograful a inregistrat o magnitudine de 5,7 grade pe scara Richter. Miscarea s-a produs la o adancime de 40 de kilometri si s-a simtit inclusiv in Bucuresti.
Site-ul world-earthquakes.com se ocupa de mai multa vreme cu predictii seismologice intocmite pe baza unui algoritm matematic. Potrivit americanilor, anul 2015 este unul critic pentru Romania, in tara noastra fiind asteptat un cutremur catastrofal, de o magnitudine de peste 6,5 grade pe scara Richter. De metionat este ca site-ul a avut foarte multe predictii care s-au adeverit.
Romania zguduita de cutremure
Inca din 1790, tara noastra a fost zguduita de cutremere puternice, iar potrivit site-ului mentionat, primul a avut loc in 06.04.1790 si a avut 6,9 grade pe scara Richter. Apoi, o alta miscare a fost mentionata la data de 26.10.1802, aceasta fiind chiar mai puternic decat primul. Mai exact, seismul a avut magnitudinea de 7,9 grade pe scara Richter.
Urmatorul ca intensitate a avut loc pe 23.01.1838 si a fost de 7,5 grade Richter. Ultimul catastrofa recenta de acest fel a avut loc pe 04.03.1977 si a avut 7,2 grade pe scara Richter.
Ce trebuie sa faci in caz de cutremur
Totusi, nimeni nu poate prevedea sau preveni un cutremur. Astfel, cand are loc o miscare telurica trebuie sa fiti pregatiti sa actionati imediat. Pregatirea pentru un cutremur cere timp si efort. Astfel, puteti sa minimizati efectul cutremurului asupra casei dumneavoastra, supravietuiti cel putin 72 de ore dupa un cutremur in casa sau la locul de munca, chiar si fara ajutor din partea echipelor de urgenta. De altfel, ca masura de precautie, in fiecare locuinta trebuie pregatit un plan de urgenta pentru familia si casa.
––––––––––––––––––––––––––––––
CITESTE SI:
Ce trebuie facut in caz de cutremur! Unde si cat timp trebuie sa ne adapostim in timpul unui seism
Cutremur de 5,6 grade! Seismul s-a produs la o adancime de 60 kilometri si…
Ultima ora! Un cutremur s-a produs luni dimineata in Vrancea
––––––––––––––––––––––––––––––
Spre exemplu, aflati care sunt locurile cele mai sigure in casa dumneavoastra in caz de cutremur si exersati refugierea in acele zone. Locurile sigure sunt sub mese sau birouri grele, pe holuri, in coltul camerelor sau langa stalpii de rezistenta. Locuri periculoase sunt langa ferestre sau oglinzi, in apropierea obiectelor grele ce ar putea sa cada, in bucatarie sau in prximitatea usilor, cele care ar putea sa se deschida si sa va loveasca. (A.S.)